Friday, June 29, 2012

Just for the record

Alle 25.000 lp's en 40.000 singles van de legendarische Engelse DJ John Peel (RIP 2005) zijn nu online te beluisteren/bekijken via http://www.thespace.org/. (En hij bezat ook nog cd's, maar die zijn minder belangrijk).
De Site is nu zo'n beetje beland bij de B. Onder de A staan o.a.: ABC/Aardvark/Abangari/AHA (?) en Acid Junkies (uit Eindhoven !).

Ik weet nog wel dat ik vroeger vaak 's avonds naar BBC 1 luisterde, op de altijd storende middengolf. Hij draaide altijd de nieuwste punk en wave. Zo ontdekte ik o.a. Delta Five met "Mind your own business". De zaterdag erop kocht ik het plaatje bij Boudisque.

Zoals als bovenstaande opsomming bij de letter A al blijkt, had Peel een brede smaak. In de jaren '60 bezat ie ook nog een eigen platenlabel: Dandelion.

Regelmatig speelden er ook bands in de BBC-studio's om een zgn. John Peel Session op te nemen:. Uiteraard vooral nieuwe namen, vastgelegd in hun meest pure vorm, want bijna niet geproduceerd, maar semi live opgenomen. Ze zijn allemaal uitgebracht op vinyl/cd. Alleen U 2 is nooit door John Peel uitgenodigd, hij had een hekel aan ze.

Zo heeft deze DJ het nog ver gebracht. Op de kostschool waar hij zat werd ie gepest en verkracht en vormde muziek zijn enige troost in het leven. In een rapport uit die tijd werd niet uitgesloten dat zijn enthousiame voor "unlistenable music" zou kunnen leiden tot "some kind of nightmarish career".

3 comments:

Anonymous said...

Earth and Fire -the marching children is zoek. LWesp

joop said...

Zou die ook in de collectie staan ?
Supersister was in elk geval te beluisteren in de film "Control".

Anonymous said...

Supersister is dwarsfluiten hippiegedoe. '70-'75 de saaiste tijd in de muziekgeschiedenis.
LWesp