Saturday, June 9, 2012

Charkov

In Charkov, de speelstad van Oranje, is nog hard gevochten door de Duitsers in WO 2. De Waffen SS veroverde de stad, werd verdreven door de Russen, veroverde de stad weer en werd uiteindelijk de stad uitgewerkt in het voorjaar van 1943.
Of daar nog veel van te zien is in de stad ? Geen flauw idee. Maar het zou het best kunnen dat er nog een heroisch standbeeld van een Russische soldaat met geweer in de aanslag ter herinnering staat.

Goed dat het Nederlands Elftal ook Auswitschz bezocht. Altijd indrukwekkend om de nazi-misdaden ter plekke enigszins zelf te ervaren. Mijn bezoek aan Theresienstadt staat me ook nog steeds goed bij.

De tuin van de commandant van Auschwitz, een kleine idylle, grensde pal aan de crematoria. Op bepaalde uren kon zijn vrouw beter niet de was ophangen, dan kwam die onder de as te zitten.
Mark van Bommel wist, zo zei hij, wel in grote lijnen wel wat er in de oorlog gebeurd was, maar Auswitschz was niet zo bekend bij hem....

Enfin, tijdens de massaal bezochte training van Oranje op vrijdag waren er apengeluiden vanaf de tribunes te horen, gericht op de donkere spelers. Van Marwijk had niets gehoord, zei hij. De spelers wel, en die gingen vervolgens naar de andere kant van het stadion. Maar eigenlijk hadden ze als protest meteen de training moeten afbreken. Racisme zou toch niet getolereerd worden, zei UEFA-voorzitter Platini ?

Ik vind het sowieso absurd om 25.000 bezoekers bij een training toe te laten.

1 comment:

Anonymous said...

Met moralistisch gelul win je dus geen toernooi. Zie het ek in Oostenrijk waar ze met zwarte rouwbanden gingen spelen. Dat doen ze maar als ze eerste zijn geworden. Maar dan hoor je ze niet meer.