Thursday, June 25, 2009

Hoe heet je favoriete huisdier ?

Zo'n vraag zal je vast wel bekend voorkomen. Het is een van die controlevragen om je identiteit vast te stellen voordat je kunt inloggen op een site of e-mailadres (Als je je wachtwoord bent vergeten, of bij een eerste aanmelding).
Andere bekende vraag: "Wat is het geboortejaar van je vader/moeder ?" Of er wordt geiinformeerd naar hun geboorteplaatsen. D.w.z.: je kunt zelf meestal drie controlevragen kiezen en dit zijn dan vragen "waarop niemand het antwoord weet".

Bij het geven van zulke persoonlijke antwoorden verwacht je dat je safe zit; geen hacker die bij jouw e-mail kan komen ! Helaas...Uit recent onderzoek van Microsoft blijkt dat wachtwoorden vrij makkelijk te raden zijn.

130 vrijwilligers werd gevraagd een lijst met veelgebruikte persoonlijke vragen te beantwoorden.Bekenden van de deelnemers, die het wachtwoord niet mochten weten, raadden 17 % van de antwoorden. Onbekenden kwamen binnen vijf pogingen nog achter 13 % van de antwoorden. Zelf vergaten de deelnemers 20 % van hun antwoorden binnen een half jaar.

Dit verbaast mij een beetje: je weet toch nog toch wel de naam van je favoriete papegaai of everzwijn ? Of de voornaam van je moeder ?
In elk geval zetten veel internetgebruikers persoonlijke en voor iedereen toegankelijke informatie op Hyves of Facebook. Op die manier kan de hacker de antwoorden makkelijk opzoeken.

Mijn eigen wachtwoorden zijn ook niet altijd even moeilijk te raden overigens. Voor sommige sites/e-mailadressen gebruik ik zelfs dezelfde inlogcode.
Niet slim inderdaad. Maar kun jij tien verschillende wachtwoorden onthouden ? Of tien verschillende gebruikersnamen ?

No comments: