Tuesday, June 9, 2009

De Kolonel en de CDA-er

Zat vorige week samen met een ex-kolonel (de voorzitter), een CDA-er en een vage vrouw op het stembureau in Heiloo.
Een vreemde combinatie, zegt u ? Ja, dat was het zeker. Toch kon ik het met de CDA-er goed vinden, het was een vriendelijke man, haast zachtmoedig. De Kolonel (ergens in de tachtig, schat ik zo in) daarentegen was een echte militair, helaas ook naar de stemmers toe. Autoritair, licht bevelend en niet groetend meestal. Toen een jonge vrouw het begrip "lijstverbinding" niet begreep was zijn commentaar: "Het staat allemaal op het stembiljet !". Het arme kind barstte bijna in huilen uit...

Toen een stemmer weigerde, uit protest tegen de legitimatieplicht, zijn paspoort of rijbewijs te tonen en eiste dat dit in een proces-verbaal vastgelegd diende te worden(wat een reguliere procedure is), weigerde de kolonel dit.
Na veel gedoe, gepraat, gehang tegen de muur van de niet-stemmer, en tenslotte de inschakeling van de leidinggevende ambtenaar van Burgerzaken (door mijn toedoen), werd het proces-verbaal opgemaakt en was de rust weergekeerd.

Opvallend weinig protesten tegen de identificatieplicht overigens, hoewel sommigen er nog probeerden mee weg te komen met een seniorenpas of een kortingskaart van het zwembad. Het blijft ook wat vreemd: jaren was het alleen het meebrengen van je oproepkaart genoeg, maar nu voldoet het niet meer. Overigens dachten sommigen dat ze zonder oproepkaart konden stemmen, die ze uit gemakzucht thuis haddden laten liggen.
Maar een kiesregister bestaat niet meer, dus een naam is niet meer te controleren.

Overigens hadden wij op het stembureau geen gordijnen voor de stemhokjes, wat toch wel verplicht is i.v.m.anoniem stemmen.
Stel je voor dat om die reden de stemming ongeldig verklaard zou moeten worden, wat dan ? Zou de stemming dan over moeten ?

No comments: