Saturday, April 25, 2009

Van Gaal en zijn schaal

Fantastisch dat het AZ gelukt is landskampioen te worden. Voor het eerst sinds '81 dat er een club buiten de traditionele Top 3 (bestaat ie sowieso nog ?) de kampioensschaal pakt. 28 achtereenvolgende eredivisiewedstrijden ongeslagen, een record voor AZ. En genoegdoening voor Van Gaal, die vorig jaar bijna zijn biezen pakte na het dlechte seizoen 07/08. Leuk ook voor voorzitter Scheringa, zonder wie dit succes nooit behaald was.

De manier waarop AZ kampioen werd was wel typisch des AZ's: in de kampioenswedstrijd thuis verliezen (voor het eerst na die 28 wedstrijden). In 2007 had de ploeg ook al kampioen kunnen worden, maar toen verloren ze de laatste wedstrijd en was het gebeurd met de schaal.

Doordat Ajax afgelopen zondag bij PSV verloor werd AZ alsnog kampioen. Er ontstonden spontane volksfeesten bij het stadion en op het Waagplein, maar de schaal was door de KNVB al weer mee terug genomen naar Zeist door het verlies van AZ op zaterdag.
En was is een feest zonder de opgeblazen Van Gaal met de kampioensschaal in de hand ?

Ok, dan uitreiken bij Ajax-AZ as zondag was de volgende optie. Nee, bij nader inzien ook geen goed idee, die schaal in de Arena te ontvangen. De Ajax-aanhang zou het beslist niet waarderen. Nu vindt de uitreiking plaats op de laatste competitiewedstrijd van AZ thuis plaats. Is het dan weer feest ? Morgen is het officiele feest (zonder schaal dus), vorige week het officieuze en wat voor feest wordt het dan bij de uitreiking ?

Er is in elk geval flink bier en patat ingeslagen door de horecaondernemers rond het Waagplein. Voorst is het hele stadscentrum van Alkmaar afgezet voor verkeer.
Ik zal me in elk geval niet begeven tussen de dronken, lallende massa's. Dat is zeker.

No comments: