Friday, April 3, 2009

Communications 1978-92

"Factory Records. Communications 1978-92" is de titel van de fraaie 4-delige cd box
(inclusief prachtig boekje) met daarop een groot aantal nummers van het gelijknamige label uit Manchester.
Sinds '92 bestaat Factory helaas niet meer. Wel jammer, want het was een eigenzinnig label, geleid door de flamboyante Tony Wilson (zie ook de DVD "24 Hour Party People").

In het begin was het voornamelijk "donkerte" wat er op Factory uitkwam, maar later kregen ook dance-tracks een kans. Ook richtte het label nog een grote discotheek in Manchester op : "The Hacienda".

Vooral van de donkere Factory-kant bezit ik al veel op vinyl of cd, maar ik kom op deze box ook weer een paar leuke onbekende bands tegen. Groepen die ik alleen van naam ken, zoals The Royal Family and The poor, Stockholm Monsters en X-O-Dus. Kortom: leuk om mijn verzameling Factory compleet te krijgen.

Niet dat alles even goed is; verre van dat. Uiteindelijk zijn alleen de beginjaren van Factory te pruimen (uitgezonderd New Order en de Happy Mondays in de jaren negentig). De box is een mix van juweeltjes (Durutti Column, de Nederlandse Minny Pops, Joy Division en A Certain Ratio) en de ergste rotzooi (Marcel King, 52nd Street, Kalima).

Het bijgevoegde boekje verhaalt (met foto's van de hoesjes) over elke single die op de box staat. Soms met kleurrijke details.
Misschien is dat nog wel het mooiste van deze verzamelaar: dat er veel van Factory weer verkrijgbaar is. Aan de andere kant is het wel de definitieve afbraak van de mythe van Factory, gezien al de rotzooi die er ook op staat.

Ach, uiteindelijk blijven mijn Joy Divsion vinyl singles op Factory toch het mooist...

3 comments:

HSD said...

Manchester so much to answer for

joop said...

Yes, and whot put the "M" in Manchester (niet op Factory) ?

HSD said...

Morrissey of course