Altijd als ik een medische encyclopedie doorblader valt mijn oog op foto's van vreselijke aandoeningen die de mens kan oplopen. Het is fascinerend om te zoeken naar informatie over vreselijke aandoeningen. Ziektes waarvan je nog nooit gehoord hebt ("Kawasaki Syndroom" anyone ?). Des te blijer ben je als je daar van gevrijwaard bent. Maar ja, wat niet is kan nog komen...
Via Google is er veel informatie over aandoeningen en ziekten voorhanden op internet. Het gevaar daarbij is dat mensen verkeerd gaan zoeken. Vooral diegenen met een neiging naar hypochondrie kunnen zich uitleven. Zo krijg je "escalatie": de mate waarin iemand zoekt naar een veelvoorkomend en meestal onschuldig symptoon (hoofdpijn bv) en vervolgens doorklikt naar een zware aandoening als een hersentumor.
Zo ontstaat "cyberchondrie". De zoekresultaten resulteren in conclusies dat de zoeker vreselijke ziekten onder de leden heeft. Geheel ten onrechte meestal. Een en ander is het gevolg van niet goed doorzoeken op internet. De zoekacties blijven steken bij de eerste de beste "vangst": de populairste sites (die bovenaan staan). En dat zijn niet perse de besten.
Hypochondrie is een serieuze aandoening, die al beschreven werd door Moliere in het toneelstuk "De ingebeelde zieke". Ik vraag me af hoe je dat zou kunnen voorkomen zonder Google te censureren. De hypochonder zoekt door tot er iets is wat er in zijn straatje past.
No comments:
Post a Comment