Toen het filiaal van de Bibliotheek Hoorn in de wijk Grote Waal wegens bezuinigingen werd gesloten werd dat gezien als een kleine ramp. Het is een wijk met veel kinderen met een taalachterstand. Veel kunnen kinderen zijn ook niet in staat om zelfstandig naar het hoofdfiliaal in het centrum te gaan.
Als antwoord op het sluiten zijn kinderen van drie scholen onder begeleiding van de bibliotheek zelf een uitlening gaan runnen. Deze zgn. brede schoolbibliotheken (BSB's) schieten nu overal als paddestoelen uit de grond. En het loopt goed.De kinderen van scholen met een BSB zijn meer gaan lezen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.
In de BSB regelen kinderen van groep 7 alles zelf, van uitleen tot administratie.
Alle kinderen van de drie scholen zijn nu lid van de bibliotheek , waar voorheen 60%
lid was. Bovendien blijkt uit het onderzoek van de UVA dat er ook daadwerkelijk meer gelezen wordt en dat de houding van de leerlingen tegenover boeken positiever is.
Dit lijkt mij een positieve ontwikkeling. Echter...hoe zit het met de ouderen die in het gesloten filiaal kwamen ? Wordt er nu in het bejaardenhuis ook een BSB opgericht ? Zouden de oudjes dat nog aan kunnen ?
No comments:
Post a Comment