Monday, October 27, 2008

Corporate social responsability

De nieuwe trend in het bedrijfsleven: corporate social responsability. Voorbij de tijden van kanovaren (niet geheel ongevaarlijk bovendien) of paintballen op het bedrijfsuitje. Veel bedrijven nemen nu hun "maatschappelijke verantwoordelijkheid" en doen op zo'n dag aan nuttig (onbetaald) werk. Dit kan van alles zijn: van het opknappen van de tuin van een zorginstelling tot hulp aan verslaafden. Hangen aan de bar ? Forget it !

Als bedrijf kun je een duur organisatiebureau inhuren, dat voor die dag alles voor je regelt. Afhankelijk van het programma kost het 100 tot 350 Euro per deelnemer. Dat is, met 100 man personeel, 10.000 tot 35.000 Euro !
"Maatschappelijk verantwoord ondernemen" is in op dit moment. Het personeel heeft aan het eind van de dag het gevoel iets nuttigs verricht te hebben ipv alleen maar het eigen genot na gejaagd te hebben.

Je kunt je ook afvragen of je niet beter enkele duizenden Euro's kunt overmaken voor het goede doel. Bovendien: hoeveel nuttigs kun je verrichten op 1 dag ? En hoe goed worden sommige werkzaamheden uitgevoerd ? Is de ontvanger van alle goede hulp er aan het eind van die dag niet slechter aan toe ? Hoe gemotiveerd is het personeel om op de vrije dag ook nog eens de handen uit de mouwen te steken ?

Aan de andere kant is het nuttig om eens kennis te maken met mensen die het moeilijker hebben. Verder te kijken dan de muren van je eigen clubje.

3 comments:

Jan said...

Nu maar hopen dat de ontvanger van de 35.000 foppen alles naar een goed doel (nee niet hij/zij zélf) overmaakt! Maar nee, dat is vast te mooi!

joop said...

Als je echt idealistisch bezig wilt zijn als bedrijf huur je mijns inziens geen duur bureau in om alles op te leuken.

Dan trek je dus je werkklofje aan en je neemt je broodtrommel mee.
Daarna, ga je, op eigen kosten, desnoods de kroeg in. Het geld wat je bespaart kun je overhandigen aan de instelling.

Marina Noordegraaf .... said...

interessant thema! wat ligt er onder de oppervlakte en kun je dat ook op andere manieren bereiken?