Saturday, October 18, 2008

Nederland leest (weer)

Weer gestart: de actie "Nederland leest". Het gratis boek van Mulisch ("Twee vrouwen") vliegt de bibliotheekdeur uit. Een leuk gebaar aan de leden van de openbare bibliotheken.
Alleen...waarom zo'n oud boek (1975) ? Waarom niet een jonge schrijver gevraagd om een nieuw verhaal te bedenken ? Of een oude schrijver met wat nieuws a la de Boekenweek ?

Het boek is ook bedoeld "om de discussie" aan te zwengelen. Discussie waarover, vraag ik mij af. Anno 2008 ligt er toch niemand meer wakker van een liefdesverhouding tussen twee vrouwen ?

Neem dan een onderwerp als een al dan niet moordende zuster a la Lucy de B. Of een groepje mannen dat op seksfeesten anderen bewust met HIV infecteert. Of desnoods een eenzame moordernaar als Volkert van der G. Wat drijft deze mensen ? De kredietcrisis voor mijn part: moord op Beursplein 5.

Geen vrolijke onderwerpen zegt u ? Dat is waar. Maar vrolijke onderwerpen leveren meestal niet de beste boeken op. Maar goed, een liefde tussen een asielzoeker en een Nederlander kan een interessant verhaal opleveren (om maar wat te noemen). Of de onmogelijke liefde tussen een man 80 en een vrouw van 35.

No comments: