Monday, April 7, 2008

Waar zijn Ad en Penny ?

De eerste die je zou verwachten op de Top Pop verzamel-DVD's nr.1 en 2 is toch wel danseres Penny de Jager. Swingend, slank, soepel en langharig. En anno 2008 ziet ze er nog goed uit.
Toch staat Penny er niet op; een teleurstelling. Dat komt waarschijnlijk omdat zij alleen in beeld verscheen als de artiesten niet naar de studio konden komen. Zij mocht dan, met haar mede-danseressen, de boel opleuken met allerlei "te gekke" dansen.

Wel gezien: Ramshes Shaffy ("Laat me"), The Selecter ("On my radio"), Iggy Pop (de klassieke opname met neerstortende palmbomen), Herman Brood ("Saturday night) en Kool and The Gang ("Celebration"). Wat opvalt is hoe slecht er door de meeste artiesten geplaybackt wordt. Is het onwil of onkunde ? Of zouden ze de tekst van hun eigen nummers niet kennen ? Het meest hilarische moment is wel dat een gitarist het nodig vond tijdens het playbacken een snaar te verwisselen...

Verder valt op hoe en kaal en donker het is tijdens de vroege Top Pop-opnamen. De toen moderne decors ogen als bordkartonnen filmdecors uit de jaren vijftig. Het is sowieso nogal oubollig, zo'n Alexander Curly of Luv. Hebben we hier elke week ademloos naar gekeken ?

Maar toch, de opnames zijn amusant, juist door het ouderwetse sfeertje. Het roept nostalgische gevoelens op naar de tijd dat er nog geen 10 tv-zenders en 12 radiostations in Nederland waren. Het was een wekelijks uitje, later voorbij gestreefd door Countdown en MTV.
Het is nu onvoorstelbaar dat een Franse of Griekse zangeres, in hun eigen taal zingend, nog een hit zou kunnen hebben in Nederland. Singles worden uberhaupt niet
meer gemaakt; het is downloads all over the place.

Maar waar is Ad Visser (alias de "Hitvisser) ? Ook hij ontbreekt helaas, ondanks dat hij de show presenteerde van 1969 tot en met 1985.
En een Top Pop zonder Ad of Penny: ondenkbaar !

1 comment:

lidia said...

Ik vond het toen al hilarisch, slap van het lachen hingen mijn vriendin en ik aan de telefoon onder Toppop, ondertussen Peter Tetteroo becommentariƫrend (en vast nog veel meer zangers)