Friday, November 23, 2007

Smaak en stijl ?

In het centrale filiaal van de Bibliotheek Beverwijk-Heemskerk (binnenkort uitgebreid met Uitgeest) is men sinds kort overgegaan op het indelen van boeken op thema (ieder met eigen kleur), i.p.v. alfabetisch op (SISO)nummer.

Zo heb je de pleinen "Smaak en Stijl" (o.a. woninginrichting), "Reizen en landen",
"Vrije tijd", "Werk, Economie en Inkomen" en "Kunst en Cultuur".
Aansprekend zijn de meeste kleuren van de pleinen: geel, paars, groen en (hoe toepasselijk): grijs voor "Economie" etc). Het is een concept van de Bibliotheek Almere dat tegen betaling is overgenomen.

Nieuw is dat de peuterboeken nu ook bij de volwassenenboeken geplaatst zijn. Het idee hier achter is dat de moeders daar hun kids achterlaten en ondertussen zelf gaan shoppen, bij bv. het naastgelegen "Smaak en Stijl".

Of het nieuwe concept een succes is ? Dat zal nog moeten blijken uit de uitleencijfers. Ik moet zeggen: het idee erachter is leuk en fris. Het nadeel is echter dat alle SISO's uit elkaar gerukt zijn en dat het moeilijk zoeken is, voor zowel de klant als de informant (zoals de WIM-er in Beverwijk genoemd wordt). Om het over het opruimen maar niet te hebben...
Zo kan het gebeuren dat de rij boeken ophoudt bij 418.7 en dat je voor het boek met 418.8 een paar pleinen verder moet zijn. Gelukkig staat een en ander wel in de catalogus aangegeven, anders zou het vinden onbegonnen werk zijn.

In feite zou je elk boek tevens moeten voorzien met een met het plein corresponderende kleur, maar dat is nagelaten. En wat doen de Waargebeurde Verhalen op het Plein "Smaak en Stijl" ?
Dat is tegelijkertijd het manco van dergelijke pleinen: het wordt een zwart-wit (sic) indeling van de onderwerpen, het moet tenslotte ergens onder vallen.
Vallen de boeken over yoga nu bij "Vrije Tijd" of "Smaak en Stijl"? En de ICT ? Is dat inderdaad "Werk etc" of ook "Vrije tijd"?

No comments: