Friday, November 16, 2007

Die Wehrmacht in zes delen

Op de ZDF op dindagavond wordt een interessante serie uitgezonden: "Die Wehrmacht";
het gaat, zoals de titel al aangeeft, over Hitler's leger.
De Wehrmacht, die vooral niet vereenzelvigd wilde worden met de SS en de vele moorden die er in haar bezettingsgebied plaats vonden (vooral in Rusland en Polen).
De schuld werd altijd afgeschoven op de SS, terwijl maar al te vaak die zelfde SS door de legerleiding te hulp werd geroepen in de strijd tegen de "partizanen" (waaronder ook de joden gerangschikt werden).

Deze serie neemt oude opvattingen onder de loep en komt soms met nieuwe inzichten. Zo is altijd onduidelijk geweest waarom het Duitse leger stil hield voor Duinkerken, waardoor 300.000 man geallieerden naar Engeland konden ontsnappen. Naar nu blijkt was dit besluit om te stoppen een voortvloeisel uit de machsstrijd tussen Hitler en de generale staf. Hitler won.

Het is interessant dat een nieuwe generatie historici is opgestaan met nieuwe standpunten over bepaalde ontwikkelingen in het Derde Rijk.
Je verwacht dat alles is geschreven over Hitler's Duitsland, maar het is een onuitputbare bron, ook omdat nog steeds nieuwe archieven ontsloten worden.

Iets wat bijna niet te begrijpen is is waarom de Wehrmacht Hitler niet heeft afgezet, vooral toen duidelijk werd dat de oorlog verloren was.
Een begrip als "trouw" en de afgelegde eed op de Fuhrer gingen voor menselijkheid en het behoud van Duitsland (dat uiteindelijk in mei 1945 zo goed als verwoest was).
Een kleine groepje officieren rond Stauffenberg kwam wel in opstand, met een tevergeefse bomaanslag op Hitler en redde zo nog een beetje de eer van het Duitse leger.

1 comment:

Marina Noordegraaf .... said...

uiteindelijk is geschiedschrijving ook maar een bepaald gezichtspunt. Mooi als er daar meerdere bijkomen!