Wednesday, October 10, 2007

Carpe diem

Het "oktobergevoel", zo prachtig vastgelegd op U 2's cd "October" heerst volop. Het is de maand van weemoed naar een zomer die er nooit was, de voorbode van een winter die er nooit komt (een echte winter bedoel ik) en de hernieuwde kennismaking met rookworst, speculaas en zuurkool.

Met rasse schreden naderen Sint Maarten, Sinterklaas en de Kerst. Het Alkmaars Ontzet is maandag de 8e net gevierd. Opvallend dat het dan meestal mooi weer in de Kaasstad is; des te beter voor de feestgangers.

Dat is ook wel een voorwaarde voor een "happy oktober gevoel": droog, geen stormen en veel zon. Dit alles voor die mooie boswandeling of die lekkere rit op de motor. De echte herfst hoort pas in november te beginnen, met rondvliegende dakpannen en bomen die geknakt op de wegen liggen. En natuurlijk is er dan weer de invoering van de wintertijd.

Oktober en mei zijn de mooiste maanden van het jaar. Beide dragen een warm gevoel van belofte in zich. Im mei nadert de zomer en ontbloeit de natuur, oktober is de laatste maand voor het "verval" inzet.
Je moet niet te veel vooruit denken, aan die saaie maanden januari en februari. De kater na de feestdagen, de eindeloze winter die tot april duurt.
Daarom: carpe diem !

2 comments:

lidia said...

Heerlijk als de avonden weer langer worden, van mij mag de storm loeien en de regen tegen de ramen kletteren. En dan in het voorjaar (mag ook maart of april zijn) het allereerste terrasje, met het eerste slokje bier...! (als je nog rookt het eerste shagje erbij) Aaah!

Marina Noordegraaf .... said...

ik zal de dag vandaag plukken!