Monday, September 3, 2007

Knak-express in De Daalmeer

Woensdag is de "Unox-knakexpress" aanwezig bij de heropening van de C 1000 in wijk De Daalmeer in Alkmaar. Er worden gratis knakworsten uitgedeeld. Het evenement van de dag !

Onlangs op tv gezien: de docu "Nederland pretpark" van Michiel van Erp. Het is een aangrijpende, tragi-komische film over hoe mensen in Nederland hun vrije tijd doorbrengen. Zo komen er beelden voorbij van de "Libelle-zomerweek", het "chocolade- evenement" in Zutphen en, uiteraard, De Efteling (waar die nieuwe, dure attractie maar niet goed wil functioneren).

Overal zijn de massa's verzameld en het ergste zijn nog wel de bedenkers van de diverse non-events (zoals "De Elfendag"). Die mannetjes voelen zich heel gewichtig, hoewel hun invloed zich meestal niet verder uitstrekt dan lokaal niveau. Eentje had de briljante (vond hij zelf) "Zoom in op Zutphen" bedacht. Uiteindelijke kwam de "wervende" spreuk slechts klein op het welkomsbord van de gemeente. Onbedoeld werkte hun optreden flink op mijn lachspieren.

Als er al eens een gebeurtenis plaats vindt die echt de moeite waard is (zoals het Grachtenconcert in Amsterdam) ontstaan er enorme files van bootjes. Sail is ook zo'n verschrikkelijk evenement; vooral door de honderduizenden bezoekers die erop af komen.
Alles moet tegenwoordig ook "belevenis" zijn. Gewoon oude treinen bekijken in het Spoorwegmuseum kan niet meer. Daar moet je eveneens allerlei "spannende avonturen" in fictieve treinen ondergaan. Idem dito het Aviodrome in Lelystad.

Worden er geen evenementen op touw gezet dan kan er altijd nog een "400 jaar Rembrandt" bedacht worden of een tentoonstelling over "helden" in de Nieuwe Kerk.
(Alsof helden ooit weg geweest zijn, wat de samenstellers beweren).
Het is in elk geval goed voor de Nederlandse economie: er komen tienduizenden toeristen op een Rembrandt of Michiel de Ruyter af.

Gelukkig zijn er ook nog mensen die kunnen genieten van een eenvoudige fietstocht of een wandeling door de natuur. Of van een "Raket" vann Ola (bestaat al ruim 40 jaar !)
Dus er is nog hoop.

No comments: