Wednesday, January 4, 2017

Verkeershufters

Terwijl het diplomatenkorps in Den Haag, tot ergernis van velen en de regering, kan doen en laten wat ze wil (fout parkeren, door rood rijden) loopt de ergernis over het gedrag van andere weggebruikers steeds meer op. 


Als je tenminste de Telegraaf mag geloven. Op hun website staan vele filmpjes van wegmisbruikers online.Nu het zo goedkoop geworden is om een webcam te kopen is het gebruik ervan enorm toegenomen. En iedereen kan zijn filmpjes van een verkeershufter uploaden.


Persoonlijk vind ik het hufterige gedrag in de praktijk nogal meevallen. Wel veel dom gedrag overigens: wachten voor een rotonde terwijl er niets aankomt, fietsers voorrang geven die het niet hebben en op de linkerstrook blijven hangen. bijvoorbeeld.
.
Wel hufterig is er snel voor willen glippen, geen voorrang verlenen en door rood rijden. Enfin: je ziet de voorbeelden elke week bij "Wegmisbruikers."De  politie is meestal in geen velden op wegen te bekennen en er gaan steeds meer stemmen op die pleiten voor meer handhaving.


Is te snel rijden ook hufterig gedrag ? Ja, dat doe ik ook regelmatig (buiten de bebouwde kom). Controles lijken er wel bijna niet meer te zijn. Vroeger had ik per jaar zeker 1 boete. Wat dat betreft: houden zo. Die 10 of 20 km te hard doet er namelijk ook niet zo veel toe.


Wil je vreselijk wangedrag en domheid in het verkeer zien ? Kijk dan eens naar webcam-opnames van dodelijke ongelukken op internet. Als je dat ziet, dan durf je bijna niet meer zelf te rijden. Vooral in Rusland zie je meest afgrijselijke crashes op film..
Maar ja: daar is het echt het wilde westen: fatale inhaalacties, keren midden op de weg en met 110 km/u (binnen de bebouwde kom) door groen rijden. Als er dan net eentje door rood rijdt is het drama compleet.


Zo ver is het gelukkig in Nederland nog niet...

No comments: