Thursday, January 12, 2017

Too future for you ?

De "Back to the future"film-trilogie vind ik zeer vermakelijk: veel vaart en humor. En ja, dat tijdreizen blijft fascinerend. Vroeger, toen ik nog veel SF las, vond ik de verhalen over tijdmachines altijd geweldig. Mooi is H.G.Well's "The Time Machine" (ook als film).


Ik zal hier nu niet uitweiden over de consequenties die het kan hebben om terug te keren in het verleden en daar dan bepaalde daden te verrichten die enorme consequenties voor de toekomst kunnen hebben (wat te denken van een moord op Hitler in 1933 ?).


Nee, het gaat me nu meer om hoe de toekomst (dus anno 2017) voorspeld werd door futurologen. De tweelingbroers Das tekenden in het verleden die toekomst. De auto's die zij toen ontwierpen werden afgekeurd als "ongeloofwaardig" en werden niet gepubliceerd. Zij tekenden in de jaren '60 al modellen als de Smart en de A-Mercedes.


Knap bedacht dus. Die super gestroomlijnde auto's zoals toen algemeen verbeeld als "anno 2000" zijn er alleen nog als conceptmodellen (Renault Airdream bijvoorbeeld).
De Dassen hadden ook een scherpe kijk op het Amsterdan van nu. In 1987 voorzagen zij al de hoge uitkijktoren aan het IJ, de kantoren in Sloterdijk, het Muziektheater en de Nederlandsche Bank.


De vliegende auto's uit "Back to the future" zijn er helaas nog niet, maar drones vliegen nu overal rond. Lijkt me een kwestie van tijd dus voor de zweefauto.
En Chriet Titulaer (de man die door zijn snorloze kabouterbaard ook wel de man met het omgekeerde hoofd werd genoemd) liep in de jaren '80 met zijn pratende robot Topo al door zijn woonwijk. Tegenwoordig hebben alleenstaande ouderen een pratende robot op de koffie.


Ok, de tijdmachine bestaat (helaas ?) nog niet, maar de vrouwelijke politieagenten uit Back to the future zijn al realiteit. Maar ze zijn helaas niet zo sexy als in die films.

1 comment:

Anonymous said...

Nou, dan heb je niet opgelet. Gisteren nog een special in de onvolprezen Metro (wat een kwaliteitskrant...) over vervoer, waaronder een prachtfoto van een vliegende auto.