Wednesday, January 18, 2017

Tata

Ik heb het op deze plaats eerder over het schaaktoernooi van Tata in Wijk aan Zee gehad, maar het blijft een uniek event.


In de Telegraaf reppen ze over "het troosteloze Wijk aan Zee in de winter." Maar ik vind het bijzonder sfeervol daar. Alleen al het lekker rustig op een koude en zonnige januaridag daar rondwandelen is een genoegen. Als zwemt Magnus Carlsen daar alleen in de zomer.


Vorig jaar heb ik overgeslagen, dit jaar was de herkansing. Er is niet veel veranderd, alleen het getekende achtergronddecor. Te zien de haven van IJmuiden, met op de beide pieren een gigantische toren als schaakstuk.


De analyses waren dit jaar in de kantine van revalidatiecentrum Heliomare. Dat was geen succes: eerste door het oude gebouw een lange gang door, het ziekenhuisgevoel versterkend. Dan ben je in de kantine. Daar was de analist van dienst de oude Ree, die de partijen van de grootmeesters op een saaie toon/manier ontleedde.


In het verleden werd dat mede gedaan door een heel grappige man (ben zijn naam vergeten), die de hele zaal op sleeptouw nam. Hans Bohm was ook een keer analist. Beide waren een stuk bedrevenerr dan Ree.


Toen vond het ook nog plaats in een partytent op het weiland in Wijk aan Zee. Daar stond ook een goede bar en kon je nog een biertje kopen. Nou, een pilsje was er zeker niet in Heliomare en ik werd triest van de entourage: oud en sfeerloos. 


Maar enfin: het schaaktoernooi zelf was weer klasse.

No comments: