Friday, January 27, 2017

Te gebruiken tot

Weet jij het verschil tussen""te gebruikern tot" en "tenminste houdbaar tot en met" op verpakkingen van verswaren ? Nee, dan ben jij de enige niet. Veel Nederlandse consumenten snappen het verschil ook niet en gooien daarom vers eten ten onrechte weg als ze vrezen dat de uiterste datum verlopen is.. Een grote verspilling dus.


Nu ben ik sowieso de mening toegedaan dat je die houdbaarheidsdata wat ruimer moet nemen. Een dag later (vlees), of zelfs een paar dagen later (groente) eten kan echt geen kwaad. Heerlijk: verlepte sla op zijn tijd is best te pruimen..
Uit kerstpakketten afkomstige vage sausjes, crackers en ander voedsel van jaren geleden staan nog steeds in de kast. Wie weet: die woksaus uit 2014 toch maar eens in de glasbak gooien ?


Bij Vomar mocht er geen groente en vlees meer verkocht worden op de uiterste houdbaarheidsdatum. Wat eind van de dag niet verkocht was werd in de vuilcontainer gedumpt. Voedselbanken wilden het graag hebben om uit te delen, maar daar begon Vomar niet aan. Tegenwoordig zie ik weer wat afgeprijsde groeten in het schap, zowaar.


In de gemeente Alkmaar ondertussen wordt je het niet makkelijker gemaakt met het storten van het plastic en blik bij elkaar. De beweegbare klep is zo smal geworden dat de helft weer op straat terecht komt als je het in de ondergrondse container wil droppen. Voorheen stond er een bovengrondse container waarin je met gemak je volle vuilniszak in 1 keer kon leeg gooien.


Zal ik het blik en plastic dan maar weer in een vuilniszak bij het overige vuil deponeren ? Ik word het een beetje zat om elke keer plakkerige handen op te lopen.
Temeer als je verhalen hoort dat het bij de verbrandingsoven toch weer allemaal bij elkaar gegooid wordt.
   

No comments: