Thursday, April 7, 2016

Worstenbroodje

Niemand vond van de stembureauleden vond de Italiaanse worstenbroodjes lekker, dus uiteindelijk waren ze, op 1 na, allemaal voor mij. Ik vond ze heerlijk, evenals de appeltjes.


Voor het eerst sinds jaren dat we als stembureauleden niet de stembiljetten tot ca.23.00 aan het tellen waren. Nu was het natuurlijk simpel: voor of tegen. Blanco of ongeldig.


In Heiloo, waar ik werkte, was de opkomst 43% ; ruim boven het gemiddelde in Nederland dus. Ik had in deze gemeente ook niets anders verwacht: veel inwoners vinden het belangrijk om hun stem te kunnen uitbrengen. Het schijnt dat het ook het geval is in bijvoorbeeld Heemstede. Deze gemeentes lijken ook wel wat op elkaar qua bewoners: gemiddeld goede inkomens, weinig "volkse elementen" en, ja, rust uitstralend. En ja: keurige burgerlijkheid ook.


Had alleen niet verwacht dat het voor sommige kiezers zo moeilijk zou zijn om het stembiljet goed in te vullen. Hoe simpel kan het zijn: gewoon een van de twee vakjes rood kleuren. Maar sommigen zetten er nog een dikke rode streep doorheen (en een hokje ingevuld, dus geldig). Anderen  omcirkelden alleen de woorden "voor" en "tegen" in de uitleg. Ongeldige stem dus.


Een volmacht goed invullen blijft ook moeilijk: meestal ontbreekt er wel een handtekening. Maar daar doen we niet te moeilijk over. Zeer onduidelijk was de mededeling op het stembiljet dat het ID geldig zou moeten zijn tot 7 april 2011. Dwz: max 5 jaar verlopen op 6 april 2016. Dus net alsof een nog "lopend" ID nu niet te gebruiken zou zijn (?).


En die grijze Kliko stembussen zien er ook niet uit. De stemhokjes grijs, de stembussen grijs. Geen wonder dat veel kiezers de stembus geeneens zagen.







2 comments:

Anonymous said...

Een paar lekkere Oekraïense wijven achter de tafel voor een betere opkomst. Wie ja stemt mag even aan hun tieten zitten.
Wat zou jij gestemd hebben Joop?

joop said...

In dat geval voor Oekraine