Thursday, March 31, 2016

Escape from Colditz

Leuk om de oude (jaren '70) Engelse serie Colditz weer eens terug te zien op DVD (Thnx, Harry). Het gaat over krijgsgevangen geallieerde offcieren, opgesloten in een streng bewaakt fort (in Colditz)..


Vroeger ging ik naar een school met muren er om heen, net Colditz. Maar als de bel ging mochten we weer naar buiten. In de serie zijn de gevangenen de godganse dag bezig met ontsnappingspogingen. Via tunnels, wasmanden en in vrachtwagens.


Ben net in aflevering twee, maar het is al amusant. Een nieuwe Engelse officier stelt orde op zaken en neemt het bevel als BSO (British Senior Officer) over de geallieerde officieren over. Dit alles uiteraard onder het strenge bevel van de Duitse commandant (beide acteurs spelen meesterlijk).


BSO stelt orde op zaken: hoe hadden de heren officieren gedacht in Nazi-Duitsland  ver te komen als ontsnapte gevangene in hun uniform, zonder geld, zonder de taal te spreken ?


De kerstpakketen van het Rode Kruis worden door hem direct in beslag genomen in aflevering 1. Tot groot chagrijn van de gevangenen. Maar terecht: niet alles meteen opvreten, maar bewaren voor (nog) moeilijkere tijden. De BSO heeft meer intelligentie in zijn pink dan alle gevangenen in hun koppies.


En ja: de serie is naar huidige maatstaven niet altijd mooi gefilmd en het is soms wat toneelmatig. Muziek ontbreekt ook (eigenlijk wel lekker), maar who cares ?



No comments: