Tuesday, March 8, 2016

AH als kunstschilder

Lees nu een interessant boek: "Hitler in Wenen". Gaat over de jonge jaren van de toekomstige Fuhrer.in de Oostenrijkse hoofdstad. Over hoe hij op een gegeven moment in lompen, na eerst op kleine kamers gewoond te hebben, in de daklozenopvang in de Oostenrijkse belandde.


Nee, een harde werker was Adolf niet (in tegenstelling tot wat hij later beweerde is hij nooit arbeider geweest). Hij bleef in leven door eenvoudige aguarellen van fraaie Weense gebouwen  te schilderen, die door een kameraad vervolgens met succes aan de deur verkocht werden. Dit was genoeg om weer een kamers te kunnen huren en om nieuwe kleren aan te schaffen.


Al wilde zijn verkoper dat Hitler meer zou schilderen, het zat er niet in. Aangezien hij de hele nacht boeken aan het bestuderen was, moest hij 's ochtends uitslapen en had daarom minder tijd om te schilderen. Het patroon van 's nachts lezen/bestuderen hield hij ook vol toen hij eenmaal Fuhrer van Duitsland was. Zelfs tijdens D-Day mocht Adolf niet eerder gewekt worden.


Enfin, de "Weense landloper" (omschrijving Goring van Hitler tijdens verhoren Neurenberg) zou het qua woongenot nog ver schoppen. Denk aan de nieuwe Reichskanzlei en de Berghof.  Het blijft een ongelooflijk verhaal: van armoedzaaier zonder opleiding en woonruimte tot machtigste man van Duitsland.


Maar uiteindelijk was de cirkel in april 1945 rond: hij leefde in stierf in de bedompte, kleine en benauwde Fuhrerbunker in Berlijn. 


.

2 comments:

HSD said...

Het feit dat hij niet met D-day gewekt mocht worden, geeft toch wel aan dat het een matig strateeg was, de oorlog was toen al weliswaar verloren, maar de man was nog steeds omringd door prima generaals. Had de geestelijk verzwakte man toen maar een stap terug gedaan.....

joop said...

Ja, aftreden was het beste geweest. Jammer dat de 20/7 putsch mislukte. Dat had miljoenen levens gescheeld.
Maar Hitler was een man van alles of niets, aftreden zou hij nooit vrijwillig doen. Dus werd het de ondergang. Hij hield niet van de Duitsers, maar van Duitsland. En dat mocht van hem ook tenonder gaan. Omdat het Duitse volk zich "het zwakste" had getoond.