Thursday, March 24, 2016

Vrijheid van denken

Vrijheid is een groot goed en wordt zelden getolereerd. Nou ja, vrij denken mag dan nog (valt nu eenmaal moeilijk te verbieden), maar een en ander uitspreken ligt wat moeilijker.


Als ik de wereldkaart mag geloven die in het magazine van Human, Lente 2016 (gratis bij de VPRO-gids), afgedrukt staat zijn er twee landen op de wereld waar iedereen (op papier althans) Vrij en Gelijk (groen) is. Deze twee landen zijn Nederland en Estland. De enige landen die groen gekleurd zijn op de wereldkaart.


Het gaat van groen naar "Niet Bekend" (Groenland)." Vrijheid van denken in de VS: "Naar Tevredenheid." Idem landen als Noorwegen, IJsland, Frankrijk en, verbazingwekkend, Oekraine. Zeggen en schrijven 4 landen in Europa dus slechts.


In Spanje heerst de "Systematische Discriminatie", evenals op de Balkan. In Rusland, Kazachstan, India en Duitsland (?) en Polen heerst de Ernstige Discriminatie. Ernstige Schendingen treffen we aan in landen als China, Libie, Egypte, Marokko. Just to name a few.


Leuk dat we in Nederland het groen ontvangen van Vrij en Gelijk, maar geloof je het zelf ? Zag laatst nog een item op tv over discriminatie van allochtonen voor stageplekken.


Kortom, blijft over: Estland dat geheel Vrij en Gelijk is ! Het vrijste land ter wereld.

No comments: