Thursday, March 17, 2016

And the cat crept in

Afgelopen zaterdag zaten we in een tuin van een restaurant De Hoftuin, achter de Hermitage in Amsterdam. Daar ook gevestigd: het Outsider Art Museum. Dat onlangs officieel door Maxima geopend werd. Daarin onder andere werk van Appel en Dali.


Kostte nog wel enige moeite om er te komen, want door een demonstratie van de NVU waren veel straten afgezet. Veel politie op de been, overal van die busje en linten, waar je niet onder door mocht. Ik kreeg nog een berisping toe ik het toch deed. Wat een heisa om ca.30 demonstranten.


Het restaurant wordt mede gerund door verstandelijk gehandicapten. De bestelling kwam even later, zo werd ons door de serveerster gemeld. "Want het was even chaos in de keuken". Enfin, de soep met heerlijk brood was de moeite waard. Vegetarische soep, uiteraard.


In het Joods Historisch Museum (JHM) een expo over Amy Winehouse, met veel van haar favoriete muziek, kleding die ze droeg (o.a.het beroemde zwart-wit jurkje), veel foto's en brieven van vroeger. Verder weinig diepgang over de redenen van haar ondergang. Echt een feelgood ervaring, deze tentoonstelling.


Verderop in hetzelfde museum een overzicht van twee bekende Nederlandse ontwerpers, mooi gedaan met veel foto's. Altijd weer knap wat een mooie wisselende exposities het JHM weer weet op te stellen.


Daarna wandelen. Altijd weer opvallend hoe de toeristen "fietsen" in de hoofstad. Liefst over het voetpad en als ze al op de weg fietsen, slingerend van links naar rechts. Ze zijn het duidelijk niet gewend.


Drankjes toe in het oergezellige Cafe Krom in de Utrechtse Straat, net voorbij Concerto. Toen Roos haar koude handen aan mij opwarmde deed de ober, ongevraagd, gezellig mee. In de jukebox dient de aanvrager een "kwartje" te gooien om een nummer te horen. Alles wat er aan snacks besteld wordt, komt supersnel aangeleverd door een cateraar.


Krom is een supergezellig, ouderwets cafe. Het zou er nog 1957 kunnen zijn, ik zie Simon Carmiggelt zo aan de bar zitten. Ook de huiskat voelt zich er prima thuis. Boven op een leuning laat ie zich welgevallig door iedereen aaien. Hij is onverstoorbaar. Echt een cafekat.
.

No comments: