Monday, June 17, 2013

Stokstaartjes !

Voor het eerst sinds jaren weer eens Artis bezocht. 1 kaartje hadden we gratis, mijn vriendin en ik, door deelname aan de Artis Kortingsactie van de Vomar. Dit betekende wel dat Roos 4 dagen achtereenvolgend aan de witte bonen in tomatensaus moest om de grote pot in haar eentje leeg te werken. Die was namelijk ook een van de actieartikelen met een zegel. Maar dit terzijde.

We hebben genoten, was vergeten dat een dierentuin zo leuk was. Toppers waren de stokstaartjes, die je van dichtbij (en niet achter glas of hekwerk) goed kon observeren. Zo alert, zo levendig, zo grappig zijn ze ! Je zou ze zo uit de bak willen plukken "voor thuis".

In een ander ruimte vlogen de kleine aapjes langs je heen en kon je naast ze staan terwijl ze aten. De laatste jaren is Artis aan het vernieuwen: meer leefruimte, minder hekken en glas. Veel leuker voor het publiek, en de bewoners.
De zeeleeuwen zaten gedeeltelijk nog wel achter het glas (onder water). Zo kon je hun gracieuze bewegingen goed bekijken: ondersteboven zwemmend, en met de oogjes dicht, scheren ze rakelings langs je. Volgens mij doen ze het erom.

Opvallend in Artis ook het grote aantal allochtonen (mensen dus): de dierentuin verbroedert blijkbaar. Je kunt er ook picknicken, by the way. Eveneens opvallend: geen bezoeker die meent de dieren te moeten voeren; er staan zelfs geen verbodsbordjes meer. Eindelijk lijkt het besef doorgedrongen dat Lays slecht voor ze is.

En toch: de enig echt vrije dieren zijn de mussen en de reigers. Overal waar een visje te scoren valt, zoals bij de pinguins tijdens etenstijd, loeren de reigers op een afgedwaald hapje. De reiger: de Opportunist van het Dierenrijk.

2 comments:

Anonymous said...

Een leeuw lust ook wel een reiger. Zie You-tube.Wsp

joop said...

Blijkkbaar veelvraten; je moet er maar trek in hebben, in zo'n snavel...