Monday, January 7, 2013

Napo

Per 1 januari zijn de regionale politiekorpsen opgegaan in de Nationale Politie (Napo). Dit met het doel om effeicienter te kunnen werken. En dat heeft wel een zekere logica. Zo kun je als 1 grote organisatie efficient inkopen en samenwerken met het oplossen van misdaden.

Maar, wacht even. We hadden toch ook al de KLPD en de Nationale recherche, zou je zeggen. Blijkbaar is dat niet genoeg.
Enfin, we zullen zien of de Napo efficient kan werken. Meestal is het zo, dat hoe groter een ambtelijke organisatie is des te bureaucratischer en trager ze wordt. En al die voormalige korpschefs zullen toch ook niet zonder slag of stoot teveel macht afstaan, lijkt mij.

Voordeel is wel dat je voortaan aangifte kunt doen van, zeg, een beroving in Utrecht bij het bureau in Alkmaar. Maar met de mogelijkheid tegenwoordig van aangifte doen via internet is dat niet zo spectaculair.
Ik vraag me af of de dienders van Alkmaar in hun politieauto´s  nu even lekker gaan toeren naar Twente om daar een paar boetes uit te delen ? Dit onder het motto `even een kroketje trekken bij de Febo in Enschede.`

En zullen er meer politiebureaus komen, of juist nog minder ? Zo heb je reeds lang geleden gesloten bureaus in Schoorl en Egmond aan de Hoef. Des te minder bureaus, of op een grote afstand van de inwoners, des te minder heb je als burger nog het gevoel bij de politie terecht te kunnen via persoonlijk contact.

Ik weet nog wel dat vroeger zelfs op de privewoning van een politieagent in Schoorl vermeld stond dat de man politieagent was ! Tja, wie zou daar anno 2013 nog zo openlijk voor uit durven te komen ?

1 comment:

HSD said...

Lijkt mij prima
Een duidelijke Centrale Organisatie
Vooral weg met die zeikerige agentjes die zich willen laten gelden.