Saturday, May 5, 2012

En ook daar: vergrijzing

Ja, zelfs in motorrijdend Nederland heerst de vergrijzing. Meer dan de helft van de kopers van een nieuwe motor was vorig jaar tussen de 40 en 60. In 2002 was de helft van de kopers nog jonger dan 30. Nu is is 1 op de 6 van de motorrijders ouder dan 60.

Tegenwoordig moet je als 18 jarige 2 examens afleggen voordat je eindelijk op een "fully fledged" motor mag rijden. Tot die tijd moet je het doen met beperkt vermogen. Voordat je eindelijk die Yamaha R 1 of Honda Firebird kunt aanschaffen ben je 24. Vergelijk dat eens met het zgn.proef rijbewijs uit de jaren '70: op je 18e in je eigen gemeente rondscheuren zonder officieel rijbewijs op een bike naar keuze !

De motorhandel heeft het sowieso moeilijk: al jaren lopen de omzetten terug. Het CBS meldde vorig jaar een daling van historisch niveau. Gelukkig heb ik de handel (en mezelf) nog wat geholpen met de aanschaf van een nieuwe XJR.In 2008 werden nog bijna 17.000 motoren verkocht, tegen 11.000 in 2011. Een daling van ruim 35 %

En laten we eerlijk zijn: de echte topmotoren zijn ook niet bepaald goedkoop. Voor dat geld heb je een aardig middenklasse auto met airbag en cd-speler. De Suzuki B King ? 17.000 Euro. De Yamaha FJ 1300 ? Bijna 18.000 euro. Dan heb ik het nog niet over een BMWvan 40.000,- of een Ducati. Duur dus. Voorals je bedenkt dat je in de regen op een dure motor ook nat wordt en met sneeuw niet eens kunt rijden.

Motorscooters worden trouwens wel steeds populairder. Maar dat zijn in mijn ogen geen echte motoren.
Doch; de BOVAG is optimistisch voor de toekomst: ouderen hebben tijd en geld zat en het worden er steeds meer.

2 comments:

HSD said...

Bayboomers is een plaag!!
De zelfingenomenheid en de arrogantie is ondragelijk

Anonymous said...

Haha, maar de oudjes hebben de macht niet meer om een echte motor te handelen. Ik zie het dus somber in voor de motor. Waar is het basic gevoel? Alles wordt maar doorontwikkeld en duurder. Gewoon een knappe bak op twee wielen voor € 5000,- en hop, alle studentjes gaan weer dromen.
Rob