Friday, April 13, 2012

Schoolreisje

Nog nooit in 1 dag zoveel geschiedenis en cultuur gesnoven (1e Paasdag). Eerst hartelijk ontvangen in Desmet in A'dam voor een live uitzending van het radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) op Radio 1. We werden getrakteerd op spekkoek, Van Dis was aanwezig om over Indie te praten en waren nog een paar interessante gasten. Zo weet ik nu dat het socialisme mede ontstaan is als reactie op het uitblijven van het Duizendjarig Rijk van Jezus Christus (maar misschien komt dat nog).

Vervolgens, we waren toch in de buurt, naar het Verzetmuseum. Mooi gedaan daar, levendig, met veel geluid en leuke nisjes. En niet te veel Anne Frank (want dat verhaal is al bekend). En op het einde, als bonus, een buste van Hitler (uiteraard achter glas). Vergeleken bij Artis aan de overkant was het er een oase van rust.

Pauze: koffie bij Tisfris (what's in a name) op het terras (en een broodje rookworst van de Hema later); en op naar het fotografiemuseum FOAM, waar een expositie over o.a. Time Magazine te zien was, met daarin een aantal prachtige foto's. Leuk overigens dat bij FOAM altijd zo'n 3 a 4 exposities te bewonderen zijn, waaronder een van een Nederlandse fotografe "tussen de Roemenen."

Als bonus naar EYE met het pontje (waar ze in Rotterdam een brug bouwen gebruiken ze in Amsterdam een bootje). Daar aardig druk in het futuristische gebouw, hoog en ruim van binnen, modern van buiten. De architecten wilden niet bij de opening aanwezig zijn omdat ze het niet eens waren met bepaalde interne veranderingen in het gebouw.
Dat waren dan zeker die rommelige lampen in de foyer die afbreuk doen aan het strakke geheel ?

Met mooi weer kun je er trouwens lekker op het terras aan het IJ zitten; perfect. Het grijs van het beton vloeit over in het water langszij.

No comments: