Thursday, January 26, 2012

Post-moderne hutspot

De verwording van wat nooit was en nooit zal worden: het Nationaal Historisch Museum (NHM). Mooi weergegeven in de documentaire "Post-moderne hutspot" van Michiel van Erp.

Na eerst het gesteggel waar het NHM zou moeten verrijzen (Den Haag, Arnhem, Amsterdam) werd uiteindelijk door de politiek gekozen voor Arnhem. Volgend probleem: aan de de Rijn of naast het Openluchtmuseum aldaar.

Uiteindelijk: naast het Openlucht Museum. Maar ja: geen parkeerruimte genoeg. Dus: nieuwe parkeergarage, kosten: zo'n 30 miljoen Euro. Bovendien: nog vele granaten en munitie in de grond vanwege de Slag om Arnhem.

Het NHM is bedacht ten tijde van de uitvinding van de "historische canon". Bepaalde historici vonden dat een en ander uit onze geschiedenis goed vastgelegd moest worden en een aantal politici sprong daar gretig op in.

Een probleem: de inrichting van het gexposeerde in het NHM zou ongetwijfeld niet ouderwets chronologisch en traditioneel zijn. De directeur had wat dat betreft al een bedenkelijke reputatie opgebouwd met de inrichting van het Zuiderzeemuseum: te post-postmodern, te veel beleefmuseum. Kortom: "postmoderne hutspot" (aldus Marijnissen van de SP).

Enfin, uieindelijk werden de de grootse plannen met het NHM van minister Plasterk (PvdA) getorpedeerd door Wellink, Balkenende en Donner (CDA). Zelfs een laatste reddingspoging: zet het museum in het Nationaal Paleis Soestdijk, mocht niet meer baten. En toen was het sprookje over.

En is het erg ? Denk het niet. Zoals gezegd: onze nationale geschiedenis is al in genoeg andere musea te bewonderen. Zonde om er zoveel miljoenen tegenaan te gooien. Dat heeft het kabinet Rutte in elk geval goed gezien.

No comments: