Friday, January 6, 2012

Boerenbruulof

Een dagje in Venlo e.o. en je waant je in het buitenland. Alleen al vanwege de taal, die bijna niet te verstaan is. De familie heeft goede intenties: we praten Nederlands als Joop erbij is, maar als snel vervalt ze weer in dialect en zijn de gesprekken voor een Noord-Hollander niet meer te volgen. Weet jij wat een "boekske" is ?

Voor het het eerst ook in het Limburgs Museum geweest. Gehuisvest in een modern gebouw (lelijk van buiten, mooi van binnen)) krijg je een goed idee van de Limburgse geschiedenis. Zo ontdekte ik daar dat er wel zo'n 7 verschillende Limburgse dialecten bestaan. In Venlo spreekt men "Mich-Limburgs". Het is maar dat je het weet.

We verbleven in een dorpscafe in het dorpje Arcen onder de rook van Venlo. Leuk om dan onder de allochtonen te zijn (de zangclub had net gerepeteerd en dronk een biertje in het cafe). Veel Limburgers drinken een donker en licht bier door elkaar gemengd (dus 1 glas, gevuld met bier uit 2 tappen).

Als westerling verbaas ik me elke weer over de intense beleving van het Carnaval. Het is een happening waaraan bijna iedere bewoner meedoet. Voor het feest zijn er al vele "voorfeesten", zoals de Boerenbruulof en de verkiezing van Prins Carnaval.
Het 16 jarige nichtje van mijn vriendin mag nu voor het eerst de (leidende) Dansmarieke zijn; een hele eer.

Veel schilderijen in het Limburgs Museum getuigen op fraaie wijze van het carnaval in Limburg. De leukste was nog die met de punk met een hanekam tussen de feestende massa's. Overigens wordt het carnaval in elke plaats weer anders gevierd, heb ik begrepen. Zo hebben Venlo en Arcen ieder ook hun oude tradities, waarvan niet wordt afgeweken.

3 comments:

Anonymous said...

We benne der weer. Noh noh. West-Fries.
Jooi. Derps.
Oh ja joh? R'dams.
The West heeft ook zijn dialecten. Het wordt tijd dat je in Nederland daar trots op mag zijn.Het is een verrijking. Lees er maar een boekske op na. ;-)

joop said...

Ik zeg ook niet dat er je niet trots op mag zijn. Het is een verrijking van de taal.

In elk geval is het vaak niet voor iedereen verstaanbaar.

Anonymous said...

't is dus de Boerebroelof, dan wordt in Venlo het paar in de onecht verbonden

en dan heb je nog het Hofbal, het Boeremoosbal...

tja, valt ook niet mee voor een vreemdeling, verdwaald in Limburg

en wat dacht je van de boetegewoene boetezitting, een openluchtfeest met gasten uit de hele provincie, in de Zoepkoel (www.zoepkoel.nl), altijd even subtiel, die termen) te Venlo, tegenwoordig worden er polsbandjes uitgegeven, anders wordt t te vol