Thursday, February 2, 2012

De hel van '64

"De hel van '64", luidde het antwoord van de kandidaten in een van de 2 voor 12 afleveringen op de vraag van de naam van deze Nederlandse film over de Elfstedentocht. Bedoeld was uiteraard "De hel van '63", maar zelfs op de vraag/hint van Astrid Joosten of ze echt '64 verstaan had werd bevestigend beantwoord. Een foute H op het scherm dus.

Twee voor Twaalf: een van de leukste quizzes op tv. Van 1971 tot 1981 gepresenteerd door Joop Koopman (RIP), en de afgelopen 21 jaar door de altijd even aantrekkelijke Astrid Joosten. "Dat zoeken we op" is een gevleugelde uitdrukking geworden.

Fascinerend is soms de domheid van de kandidaten, of juist de grote kennis, of het goede opzoeken en het slechte opzoeken. Goed zoeken is, blijkt steeds weer, een kunst. Veel antwoorden zijn slecht opgezocht. Kandidaten wordt altijd vantevoren geadviseerd om te oefenen in de bibliotheek met de naslagwerken die in Twee voor Twaalf gebruikt worden. De helft slaat het advies in de wind en wint daarom ook niet.

Laatst was er een zeldzaam slecht paar te bewonderen: zeggen en schrijven 1 antwoord kon er direct gegeven worden. Een ander recent stel kon, ondanks de hints van Astrid Joosten, geen link te leggen tussen het eilandhoppen van de Amerikanen tijden WO 2 in Japan en de huidige toeristengewoonte.

Andere valkuilen: te snel antwoorden. Op een vraag over een opera van Verdi werd a la minute geantwoord: "Aida" ! Fout dus. Voorzetjes worden soms ook door de presentatrice gegeven: raketsysteem op marineschepen, tevens Engelse benaming van
Engelse keeper (Goalgetter). Hoe makkelijk kun je het maken ?

Vergeleken bij vroeger lijkt het niveau van de vragen wel gezakt, maar het is nog moeilijk genoeg. Als ik de helft van de antwoorden oplepel is het een mooie score. Ik vraag me wel eens af: gaat het om de bevestiging van mijn eigen kennis of om nieuwe feiten te leren ? En zo ja, wat blijt er van die kennis hangen ?

Mmmh, in elk geval weet ik nu waar het begrip "argusogen" vandaan komt (Griekse mythologie). Dat is zeker blijven hangen.

3 comments:

Anonymous said...

Hersengymnastiek Joop. Blijf je scherp. En als je later oud bent heb je (iets) minder kans dat je geestelijk aftakelt.
:-))

HSD said...

Het intellect en de domheid wordt mooi in beeld gebracht.
Een briljante quizzz!

wj said...

Ik wil wel meedoen maar ben bang af te gaan