Wednesday, February 15, 2012

In het dorp

Hoewel ik in zo'n 10 bibliotheek-filialen werk zie ik alleen de vestiging Uitgeest als een echte dorpsbibliotheek. Het is er altijd gemoedelijk, je kent de vele vaste klanten en je kunt er Nespresso krijgen.

Van buiten is het overigens net een bunker, zo gesloten ziet het eruit. Van binnen is het echter een enorm ruim en gezellig pand. Wel is het er altijd warm, en als het regent dan lekt het dak en worden de emmertjes geplaatst. Knus zijn de vele speciale hoekjes die deze bieb rijk is; daar kan iederen zich een beetje in terugtrekken en rustig zoeken/lezen.

Overigens nooit geweten dat Uitgeest zo'n rijke historie heeft. Binnenkort is er een lezing over de vele verdwenen kastelen uit het verleden en naast de bieb staat een kerk uit 1300. Overigens: een gezellig centrum ontbreekt in Uitgeest. De ene helft van het dorp ligt aan de overkant van het spoor; te bereiken via een tunnel (waar ik ooit nog eens spookreed op de motor...).

Het grootste voordeel om in Uitgeest te werken is overigens de afstand vanaf Alkmaar: slechts 13 km. Ben ik thuis in 15 minuten.

No comments: