Wednesday, September 28, 2011

Maandagavond

Afgelopen maandag was ik met een goede vriend naar de film "Welcome to the Rileys", een aardige film over een ouder echtpaar dat zich (tracht) te ontfermen over een minderjarige prostituee in New Orleans. Al doende lossen ze ook nog hun huwelijkscrisis op.

Een fijne, "kleine" Amerikaanse film zonder poespas, met goede hoofdrolspelers. Ook al uit op DVD overigens. Gelukkig worden dit soort films ook nog in de US gemaakt, naast al het Hollywoodgeweld.

Echt gezellig kun je het op zo'n avond in theater Provadja (Alkmaar) niet noemen, er zaten 3 andere mensen in de zaal. Wel lekker rustig natuurlijk.
Het theatercafe was ook uitgestorven. Waar vroeger permanent een paar diehards aan de bar hingen, stond de altijd in een wit shirt getooide barkeeper er nu alleen voor. En ook hij ging buiten roken, de bar verlaten achterlatend.

De verhuizing van Provadja naar een nieuw pand gaat voorlopig niet door, het nieuwe college politiek (gewdomineerd door populistische partijen) heeft er een stokje voor gestoken. Jammer, het is te klein, te gehorig en verouderd.

Zeker, het is wat opgeknapt met veel rood fluweel aan de wand, gelijk een bordeel. Maar de klasse van een Toneel/Filmschuur in Haarlem heeft het niet. Ik trek graag de paralel omdat het er daar vroeger uitzag als Provadja nu (minus bordeelrood).

Een jaar of 10 a 15 geleden was Provadja zelfs een tijdje de hipste tent van Alkmaar, het zat er stampvol op zaterdagavond. Nu niet meer voor te stellen.

7 comments:

HSD said...

Ja dat waren de good old nineties, alleen het bier was niet te zuipen (Grolsch), maar dan was er altijd nog de Pilaren met de smaakvolle Amsterdammers.

joop said...

The Pillars forever !

Anonymous said...

wat een prachtige sfeertekening J!

gedowmineerd, goed woord ook, ik begrijp meteen wat je er mee bedoelt...

Anonymous said...

gewdomineerd
gedowmineerd
gedownimeerd
gedomwineerd

ga door mijnheer
domineer maar meer

WJ said...

Heimwee naar mooie jaren toen we nog jong, knap en the talk of the town waren.

Anonymous said...

nou ,er wordt nog steeds over jullie gepraat

Anonymous said...

Provadja ziet er precies zo uit zoals het in mijn beleving moet zijn; achterstallig onderhoud, kleinschalig, geen massa, en kunst wat je niet overal tegen komt.
Er is helaas maar één tent in Alkmaar die hieraan voldoet. :)