Wednesday, October 5, 2011

I been dirt

"Oh oh I been dirt and I don;t care...", zingt Iggy Pop op het album "Funhouse" uit 1970. Het is de ultieme garageplaat, ruimtelijk, strak en smerig. Punkvoorloper avant la letre.

Twee cd's had ik al van The Stooges in huis (The Stooges en Raw Power), maar deze hakt er aardig in. Fijn en tekenend dat muziek uit 1970 je nog zo kan raken.Met klassiekers als "Dirt" en "I feel allright"; die laatste nog gecoverd door The Damned overigens.

Groepen als The Stooges, MC 5 en The New York Dolls waren de voorlopers van punk. In die tijd hadden ze weinig commercieel succes. Het was vreemde muziek, zo begin jaren'70, in een tijd van hardrock, symfonische rock en jazzrock.

De groep viel na 1974 uit elkaar en in 2003 kwam ze weer bij elkaar. Gitarist Ron Asheton, verzamelaar van nazi memorabilia en "drager" van het Ridderkruis, overleed in 2009. Hij werd vervangen door oud gitarist Williamson, maar de oude glorie (als dat er al ooit was) bleef onbereikbaar.

Maar wat een goede muziek hebben de Stooges achtergelaten. Niet te evenaren, net als The Velvet Underground nooit geevenaard zal worden.

3 comments:

Anonymous said...

Begin jaren'70 voor mij. Jimmy Castor Bunch-Troglodyte.

joop said...

Troglodyte ? Never heard of...

Anonymous said...

fijn J, 'dwarsdenkers' in de muziek dus, zie ook de prijswinnende trailer van Apple: van de unieke rebellen moeten we het hebben in het leven