Thursday, October 20, 2011

Automatic for the people

Sommige openbare bibliotheken zijn van plan "afhaalautomaten" te plaatsen, waaruit de klant zijn gereserveerde materialen kan plukken. Zodoende worden kosten bespaard. Maar zal het aanslaan ? Eerdere experimenten waren geen succes. Misschien te onpersoonlijk ?

Het leek een perfect plan in de jaren vroeger 50/60: maak voor elk product een automaat en zet die buiten meer. Je kon het niet zo gek bedenken of het was uit de automaat te trekken: patat (!), sokken, sigaretten, singletjes, fotorollen en kauwgom.

En toch zijn de meeste "buitenautomaten" geen succes geworden, dit in tegenstelling tot de "binnenautomaten" (sigaretten, snacks). Sigarettenautomaten zie je helemaal niet meer op straat.

Vroeger haalde ik bij de sigarenboer nog wel eens een pakje Gladstone menthol uit zo'n gietijzeren kolos. En wat ik ook probeerde: een pakje sigaretten gratis eruit wrikken (na de eerste getrokken te hebben) lukte niet.

Anno 2011 staat alleen de snoepautomaat op het NS station nog buiten. Waar ging het fout met de andere trekautomaten ? Waarschijnlijk te fraudegevoelig, teveel vandalisme en te veel onderhoud om rendabel te kunnen zijn.

Toch jammer, had nog graag eens een sinaasappel, perzik of banaan uit de fruitautomaat willen trekken.

No comments: