Wednesday, August 10, 2011

JHM

Onlangs bezocht ik het Joods Historisch Museum in Amserdam. Ik had het idee dat het een stoffig museum zou zijn, maar het tegendeel is het geval.
Uiteraard is er de nodige aandacht voor de Joodse geschiedenis, relikwieen en sieraden en is ook het oude gebedsgedeelte (inclusief bad !) te bewonderen, maar er is ook ruimte voor minder traditionele kunst.

Zo zijn er op dit moment twee interessante exposities: "Onbewaakte momenten", met foto's van de Duitse fotografe Marianne Breslauer en "Van Dada tot surrealisme", met werk van Joodse Roemeense avant-garde kunstenaars, verwant aan Dada en Cabaret Voltaire.

Het werk van Breslauer bestrijkt de jaren twintig en dertig. Veel opnamen van de "nieuwe vrouw": portretten van vrouwen in mannenkleren. Vrouwen die er niet als man, en niet als vrouw uitzien. Ook veel sfeervolle stadsgezichten in Berlijn, Parijs en Amsterdam.

Het werk van de Roemeense dadaisten maakte nog wat meer indruk op mij. Ruim 80 woeste, vervreemdende en expressionistische schilderijen zijn verzameld. Het meeste werk is nog nooit buiten Roemenie te zien geweest.

Kortom: beide exposities zijn een aanrader. Alleen jammer van de strenge toegangscontrole, het leek Schiphol wel. Maar ja, misschien is zelfs zo'n leuk museum ook wel doelwit van terroristen.

1 comment:

Anonymous said...

Interessant.