Monday, July 4, 2011

(Let's dance to) Joy Division

Ja, de legendarische Engelse band Joy Division (Joy). Nog steeds in de belangstelling, ruim 30 jaar na de opheffing. Door toedoen van bands als Interpol, White Lies, Chapel Club en Editors (geinspireerd door het grote voorbeeld uit Manchester), blijven ook de verzamelcds's en DVD's maar uitkomen. Gisteren hoorde ik nog een cover van The Killers van het Joy-nummer "Shadowplay"." (Niet slecht gedaan trouwens).

Geweldig dat ik JD nog in Paradiso heb zien optreden (2 sets, vrij uniek). De spastische dansbewegingen van zanger Ian Curtis geobsedeerd volgend. "Here are the young man, the weight on their shoulders...". Witte overhemden en stropdasjes, wijde broeken en allen in het zwart/grijs.

Ik zet de muziek van Joy nooit "zomaar" op, dat zou heiligschennis zijn. Je moet er echt in de stemming voor zijn. Zeker voor de 2e cd "Closer", zo mogelijk nog donkerder dan debuut "Unknown pleasures". Kan me een ballet voorstellen waarin gedanst wordt op de muziek van Joy. "She's lost control" zou zelfs als folkloristische dans op het Waagplein hoge ogen scoren.

Joy werd New Order, waarbij de reeds aanwezige dansinvloeden verder ontwikkeld werden. New Order ging 2007 uit elkaar en de leden gingen ieder hun eigen weg. Bassist Hook speelt tegenwoordig met zijn nieuwe band de complete "Unknown pleasures" na. Naar het schijnt is gitarist Bernard Sumner nu ook geinteresserd in het verleden van Joy (jarenlang wilde hij er niets van weten). Misschien komt er binnenkort nog wel een reunie van Joy Division, met de dochter van Ian Curtis als zangeres ?

Enfin, dat is niet echt te hopen. Laat de mythe maar intact, voor altijd in de "Shadowplay", waar de geest van Ian Curtis ook vertoeft.

2 comments:

LWesp said...

Nou,nou?! Folklore?

HSD said...

We hebben het ooit geopperd;
She lost control in klompendans- uitvoering op het Waagplein.
Maar natuurlijk alleen maar respect
voor I.C.
Sacraal en subliem