Thursday, July 21, 2011

De lach van Mona Lisa ?

De meeste Nederlanders hebben niets met het uiterlijk van het Eurobiljet (En ook niets met de Euro an sich, denk ik). Maar goed, het is er en zal waarschijnlijk niet verdwijnen (hoewel, hoeveel crises kun je overleven ?).

Uit onderzoek van de DNB blijkt dat we het eurobiljet willen opleuken, met bijvoorbeeld beroemdheden als Mona Lisa em Beethoven. Alles beter dan de fictieve bouwwerken die er nu op staan. De Nederlander heeft zelfs geen moeite met niet EU-symbolen zoals de Big Ben. Nationalistisch zijn we, ondanks de geschiedeniscanon, niet. Rembrandt of klompen hoeven er (godzijdank) niet per se op.

Zelf denk ik aan afbeeldingen van werk van bv. Anton Corbijn, Mondriaan of een moderne kunstenaar. Het cachet van de vroegere gulden biljetten zal wel nooit meer terugkomen, helaas. Maar we moeten proberen het beste van dit monopolygeld proberen te maken. (En ja: ik wil weer een knisperend biljet en geen krantenpapier).

Net als met de munt het geval is zou het een goed idee zijn om 1 kant "Europees" te laten en de andere kant doot de verschillende landen zelf te laten ontwerpen. Zo is er nog een beetje eigen identiteit over en is het leuk om de biljetten te bekijken.

Enige tijd geleden gingen er binnen de EU ideeen rond om zowel de voorkant als de achterkant van elke munt gelijk te maken. Een grote eenheidsworstmunt dus. Daar hoor ik gelukkig niets meer over. Als er 1 idee fataal is voor de Euro dan is dat het wel.

4 comments:

Anonymous said...

NCB codeletter voor eurobiljetten
Alle biljetten dragen een serienummer. De letter voorafgaand het serienummer geeft aan uit welk land het biljet komt. Hieronder een overzicht:

NCB Codeletter
België
Z
Cyprus
G
Duitsland
X
Finland
L
Frankrijk
U
Griekenland
Y
Ierland
T
Italië
S
Malta
F
Nederland
P
Oostenrijk
N
Portugal
M
Slovenië
H
Spanje
V
Luxemburgse eurobankbiljetten worden in verschillende landen gemaakt. De biljetten dragen de codeletter van het land waar het bankbiljet is geproduceerd.

Anonymous said...

De hang naar het eigene; glokalisering ipv globalisering.

joop said...

Bedankt voor je aanvulling.
Dat laat niet onverlet dat ze qua eerste aanblik onherkenbaar blijven.

joop said...

Anoymus 2:

De EU bepaalt al te veel voor ons allen. Mogen we een beetje eigen identiteit behouden ?