Monday, January 3, 2011

Nieuw Amsterdam

Zit nu sinds lange tijd weer eens in de OBA. Lekker gratis internetten. In de buurt zijn ze nog steeds flink aan het bouwen. Het nieuwe conferentiecentrum/hotel vlakbij oogt futuristisch. Eigenlijk onvoorstelbaar hoe veel er langs het IJ is neergezet de afgelopen jaren. Zo'n 15 jaar geleden stonden er voornamelijk oude pakhuizen (waarvan er gelukkig ook een aantal bewaard gebleven zijn) langs het water. Ja, behalve Rotterdam stroopt men ook in Amsterdam de mouwen flink op.

In mijn woonplaats Alkmaar zou dat ook moeten gebeuren. Ok, de Eyssen kaasfabriek is mooi omgebouwd, men werkt aan de "Schelphoek" en er is een nieuwe brandweerkazerne (maar daar wordt niemand opgewonden van, lijkt mij).

Het zou goed zijn Overstad eens flink onder handen te nemen. Zoals het nu is, hangt het tussen "winkelplaza" en (voormalig) industriegebied in. Compact is het niet, mooi wandelboulevards ontbreken en er is te veel autoverkeer. En dit laatste is mede het gevolg van het tot eenrichtingsstraat bombarderen van de Kanaalkade. Gevolg: waterbedeffect.

En dan zit er in Overstad de winkel "Expo". Daar heb ik nog noit klanten naar binnen of buiten zien lopen. Het getuigt van lef om een dergelijke zaak in de "middle of nowhere" te openen, op zo'n beetje het meest verlaten gedeelte van Overstad. Tussen de magazijnen en fabrieken. Daar gaat toch niemand een poster of kaartje kopen ?

No comments: