Wednesday, January 12, 2011

MMKA

MMKA ? Museum voor Moderne Kunst Arnhem that is. Agelopen zaterdag was ik daar voor het eerst en het was de moeite waard. Ten eerste is het prachtig gelegen aan de kronkelende Rijn en heb je vanaf het museumcafe een fraai uitzicht op de stromende rivier. Er zijn bezoekers die alleen voor het cafe naar het MMKA komen.

Maar het museum zelf is mag er ook zijn. Leuk ingedeeld met verrassende ruimtes, waarin zelfs een hoog geplaatst kerkorgel niet ontbreekt. En interessante exposities. De tijdelijke tenstoonstelling over de Duitse expressionist Otto Dix en andere Duitse schilders uit het interbellum was indrukwekkend. Veel portretten vooral van "ruwe" arbeiders.

Voorts werk van de Zuid-Afrikaans-Nederlandse kunstenaar Marlene Dumas, met veel (letterlijk)grote werken. Dan nog wat leuk "frobel" werk van beginnende kunstenaars, een expositie over "tweeslachtigen" in Zuid-Afrika (met daarbij tientallen onderbroeken opgehangen aan de wand) en een tentoonstelling over "De Dood", die huiveringwekkend mooi was.

Op de terugweg stuitten we nog op het voormalige hoofdkwartier van de SD (plaquette aan de gevel). Want dat is ook Arnhem: er is hard gevochten tussen de Duitsers en de geallieerden in september 1944. De doorstoot naar Duitsland werd toen geblokkeerd door de Waffen SS-divisies "Frundsberg" en "Hohenstauffen", op wiens aanwezigheid maarschalk Montgomery niet gerekend had. In de omgeving van het MMKA was de strijd heftig en inderdaad: de omgeving kwam me al "bekend" voor van foto's die ik heb gezien over de strijd in de straten van Arnhem.

No comments: