Monday, February 22, 2010

50 50

Volgens algemene opvattingen krijgt de partij die een kabinet opblaast daarvoor bij de eerstvolgende verkiezingen ook de rekening gepresenteerd.

Tussen 1973 en 2006 telde Nederland 12 kabinetten (inclusief de twee rompkabinetten van '81 en '06). Van die 12 zijn er 6 ten val gekomen en 6 hebben de eindstreep gehaald. Drie maal ging de regel "wie breekt betaalt" bij een vallend kabinet niet op.

'77: KVP en ARP blazen het kabinet Den Uyl op, maar het nieuwe CDA wint de daaropvolgende verkiezingen. De Pvda maakt een eind aan Van Agt 2, maar zegeviert in '82. En de VVD verlaat Balkenende 1 en won de daaropvolgende verkiezingen.
Daarentegen verliezen de VVD, na de val van Lubbers 2, en D 66 na de val van Balkenende 2. Na de val van Paars 2 verliezen alle partijen.

Ergo: de kans is in principe 50 % dat de PvdA verliest. Maar zeker is het niet.
Al met al ben ik er niet blij mee dat dit kabinet gevallen is, ook al was het niet altijd even daadkrachtig. Het land zit nog steeds in een crisis en veel problemen moeten nog opgelost worden.

Het gevaar bestaat nu ook dat er een regering van CDA/PVV/VVD komt en dat lijkt mij verschrikkelijk.
Toch heeft de val van Balkenende 4 ook zijn voordelen. Binnen het CDA wordt er al vragen gesteld bij de capaciteiten/kracht van Jan-Peter. Steeds blijkt weer dat hij te weinig de regie voert (ook nu weer). Een daadkrachtiger CDA-er zou de val van het kabinet misschien hebben kunnen voorkomen door eerder in te grijpen.

Andere voordelen ? Opschorting van het rookverbod voor kleine kroegen en het rekening rijden. Ook extra inkomsten doordat ik in mei/juni weer een dag op het stembureau kan plaatsnemen !

1 comment:

Anonymous said...

En ik zal er dan weer bij zijn om je te begeleiden Joop!