Wednesday, November 4, 2009

Snel vergeten

Opvallend hoe gering de belangstelling is voor de herdenking van de moord op Theo van Gogh, dinsdag vijf jaar geleden. Hetzelfde geldt voor de herdenkingen van Pim Fortuyn's dood.
Net na zijn dood was zijn graf overdekt met bloemen en dreigde er bijna een volksopstand, nu herdenkt jaarlijks slechts een klein groepje fanatieke volgelingen zijn overlijden im mei 2002.

Zo zie je, hoe snel iemand "vergeten" is, ondanks de beroering die beiden af en toe veroorzaakten. En wat te denken van Lady Di ? Eveneens als Pim een volksheld, en eveneens bijna vergeten.
Hoe is het als wij eenmaal enige jaren zijn overleden ? Zal er dan nog iemand (af en toe) aan ons denken ?
Het is begrijpelijk: simpel gezegd komt het erop neer dat wie overleden is er niet meer toe doet. En logisch ook, de levenden hebben invloed, de doden eigenlijk niet meer.

Dinsdag zond omroep Human oude interviews met Van Gogh en Fortuyn uit. In een interview uit 1999 was de eerste opmerking van de interviewer: "Sommigen zeggen: Theo van Gogh ? Die is over 5 jaar dood". Van Gogh weet even niets uit te brengen.
Fortuyn heeft zegt dat hij "een hoge prijs zal moeten betalen om premier te worden". En Van Gogh waarschuwt dat een alternatief voor Fortuyn in de toekomst zal bestaan uit een "echt rechts figuur" (Wilders).

Profetisch !

No comments: