Monday, November 30, 2009

En, ben jij gelukkig ?

Het Sociaal cultureel Planbureau (SCP) onderzoekt regelmatig de stemming van de bevolking in Nederland.

Bij de vraag "Tevreden over het leven ?" antwoordt zo'n 78 % der ondervraagden positief. Een aardige score dus, maar lager dan de 83 % van de Denen.
Ik denk dat ik zelf uitkom op zo'n 70% a 75 %. Is dat voldoende ?

Bij de vraag "Hoe gaat het in Nederland ?" vindt 50 % dat het "iets meer de verkeerde dan de goede kant op gaat" en 14% zegt dat "het duidelijk de verkeerde kant opgaat". 64 % van de ondervraagden ziet het dus (redelijk) somber in.

Zal dat de populariteit van de PVV verklaren ?

Op de hamvraag "Bent u gelukkig ?" antwoordt 64 % met ja, en 18 % vindt zichzelf "erg gelukkig". Per leeftijd en sekse varieren de uitslagen nog wel enigszins. 16 % antwoordt "niet ongelukkig/gelukkig". Ik denk dat ik ook in die categorie val.

Maar "geluk" ? Wat is dat eigenlijk ? Vaak zijn het momentopnames, en dan kun je er van genieten. Als het elke dag regent (zoals vorige week) zal het geluksgevoel van de gemiddelde Nederlander snel afnemen...

Het merendeel is dus gelukkig met het eigen leven, maar minder met het leven/de maatschappij in Nederland.
Opvallend is verder dat we voor ons zelf meer mondigheid en assertiviteit opeisen, maar dat van anderen wat minder accepteren.

Overigens ligt het aantal zelfmoorden in Nederland al jaren rond de 1500 per jaar, dat zijn er ongeveer 3 per dag. Best wel veel.
Het lijkt een een geaccepteerd gegeven, we moeten er mee "leren leven".

3 comments:

WJ said...

Sorry voor alle typefouten van het vorige commentaar,

WJ

Anonymous said...

Geluk zit in een Lancia Lybra Intensa 1.8 16 v

joop said...

Geluk is een Yamaha XJR 1300