Tuesday, November 24, 2009

En weer die oorlog

Wel goed gedaan, die nieuwe serie met Robert Trip over Nederland in de Tweede Wereldoorlog.
De grote lijnen van die geschiedenis zijn uiteraard bekend, maar de details in de serie maken het interessant. Goed om de laatste getuigen te laten spreken; binnenkort is er niemand meer die WO 2 heeft meegemaakt.

Wel opvallend overigens dat juist rond de uitzending van afgelopen zondag over de jodenvervolging het (naar het schijnt) aangrijpende dagboek van Klaartje de Zwart-Walvisch, die in de oorlog als Joodse op 32-jarige leeftijd opgepakt werd en in Sobibor omkwam. opduikt. Ik vraag me af: zou het boek bewust tot de tijd van de uitzending achtergehouden zijn ?

Altijd weer opvallend overigens hoe hoog het percentage opgepakte joden inwas, Nederland vergeleken met andere landen. Voornamelijke oorzaak is gelegen in de medewerkeing van de joden zelf, zoals zondag ook weer naar voren kwam. Overigens leverde Nederland ook het hoogste percentage Waffen SS vrijwilligers.

Toch een paar kritische opmerkingen: is het nodig om in de uitzending een "still" uit de speelfilm "Die Untergang" te gebruiken ? Er bestaan zoveel authentieke foto's van Hitler met zijn officieren. Dit was ook de scene die op internet uitgebreid geparodieerd is.
Voorts werd door Trip nog beweerd dat de zgn. "Einsatzsgruppen" aanvankelijke bedoeld waren voor de strijd tegen "partizanen". Zij waren echter vanaf het begin mede bedoeld voor het vermoorden van joden.

4 comments:

HSD said...

Dank voor de aanvulling dr. Joop de Jong.
Wat mij opviel gegeven de info, dat Nederland de 1e 2 jr op goede voet met de Duitsers leefden, pas tijdens en na de razzia's kwam de haat.

Marina Noordegraaf .... said...

wat ik wel mooi vind, is dat het ook best geschikt is voor kinderen (die van mij van 10 dan). Dat is toch een compliment

joop said...

Dat klopt, het wordt allemaal wat "kinderachtig" verteld. Maar dat heeft dan idd het voordeel dat het voor kinderen goed te begrijpen is.

Anonymous said...

Toen de Duitesers nerveus werden doord eslchte reslutaten ana het front werd erepressie vna de vbevolking steeds erger