Thursday, October 29, 2009

Ook daar al vergrijzing

Ook in "Hilversum" slaat de vergrijzing toe: het aantal oudere kijkers (65 +) van actualiteitenprogramma's als Nova, Twee Vandaag en Netwerk neem toe, het aantal jongeren (20-34) neemt af.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds minder tv kijken om op de hoogte te blijven, net zoals die groep ook weinig kranten leest.
Andere nieuwsbronnen zijn voorradig, vooral natuurlijk internet. Het is niet erg als dat minder diepgravend is, het gaat om de koppen.

De eenvormigheid van bovengenoemde programma's zal ook niet bevordelijk zijn om jongeren te trekken. Topman van de Publieke omroep Henk Hagoort noemde bovengenoemde programma's "Drie keer de Volskrant".
Soms verlang ik weer eens naar zo'n ouderwets rechts actualiteitenprogramma als Tros's Aktua. Wat dat betreft is het goed dat de Telegraaf de ether in wil, dan krijgen we weer wat tegenstelling, concurrentie en polarisatie op de buis.

Overigens kijk ik zelf ook zelden naar actualiteitenprogramma's. Het is me teveel geklets van allerlei "deskundigen". Dan lees ik liever de krant op de bank.
Die jongeren die afhaken zullen er waarschijnlijk niet veel anders over denken, maar die lezen zelfs de krant niet meer.

En zo kan de hele televisie de komende jaren wel eens verdwijnen vanwege internet en digitale kanalen. Wie zit er dan uberhaupt nog op "Hilversum" te wachten ?

No comments: