Monday, September 7, 2009

Speer und er

Woendsag op de BRT deel 2 van de Duitse serie "Speer und Er", over de verhouding tussen Hitler en zijn favoriete architect (en latere minister van bewapening) Albert Speer (gespeeld door Sebastian Koch). Ik heb deze vierdelige serie al een paar maal gezien, maar ik krijg er geen genoeg van. Ooit nog eens op DVD kopen denk ik.

Het is mooi gemaakt, half documentair, half verfilmd. Bijzonder is het switchen naar het heden, waarin we de drie kinderen van Speer aan het woord zien. Zij praten over het verleden (bezoek aan Hitler's Berghof als kind) en over de verhouding tot hun in 1981 overleden vader. Een zoon heeft alle herinneringen aan de nazi-tijd verdrongen, een ander is er later door gaan stotteren. Het is niet niets als je vader een oorlogsmisdadiger is. Kun je dan even goed nog van hem houden ?

Alle facetten van Speer komen aan bod: de megalomane plannen van Hitler en Speer om Berlijn te verbouwen tot "Germania", de knap geregisseerde bijeenkomsten met schijnwerpers van de Luftwaffe en zijn niet geringe prestaties als bewapeningsminister. Speer had ook alles mee: aantrekkelijk, talentvol, goed verstand, charmant en ambitieus (ook wel: opportunistisch).

Tijdens het Proces van Neurenberg wist Speer handig alle verantwoordelijkheid voor de meedogeloze "Arbeitseinsatz" op anderen af te schuiven (zoals Sauckel) en kwam hij er vanaf met 20 jaar cel.

"Speer und Er" is mede fascinerend vanwege de scenes over de vriendschap tussen Hitler en Speer. Speer was een van de weinigen die Hitler met "du" mocht aanspreken. Samen maakten ze lange wandelingen rond de Obersalzberg en bekeken ze de plannen voor nieuwe bouwwerken. Zelfs in maart 1945, toen Berlijn al bijna door de Russen veroverd was, kon Hitler zich verliezen in de dagdromen van de fraaie maquettes.

1 comment:

Oorlog said...

Goeie blog! ga zo door!