Monday, September 21, 2009

De wereld draait (gewoon) door

Vroeger, in de jaren '80, ging ik er speciaal voor zitten: Prinsjesdag. Niet vanwege de troonrede, maar meer vanwege de Miljoenennota. Het was het leukst als het al herfstweer was: lekker thuis knus voor de buis.

Wat zou de regering voor ons in petto hebben ? Zouden de uitkeringen nog stijgen ? Wat een gesteggel destijds om de koopkracht te behouden. Het ging om een procent of een halve procent. Naar mijn idee was de berekening van koopkrachtbehoud niet echt zorgvuldig, zolang in de prijsindex bijvoorbeeld ook de prijs van tweedehands auto's mee gerekend werd, om maar wat te noemen. De berekening was te globaal.

Tegenwoordig glijdt Prinsjesdag min of meer langs mij heen. Het maakt ook echt niet uit wat voor kleur de coalitie heeft. Nu zit de PvdA er in, maar is het gevoerde beleid veel anders dan dat van een CDA/VVD kabinet ? Accentverschillen, ok. Maar grote verschillen ? Ook nu weer lastenverzwaringen.

Nu moeten de problemen van het land door commissies onderzocht worden. De economische crisis heerst al een jaar, dus dan heb je tijd genoeg had om beleid te formuleren. Maar nee, uitstellen. Ik vraag me uberhaupt af of een regering veel invloed ten goede kan uitoefenen. De maatregelen zijn slechts speldenprikken. De economie volgt haar eigen wetten, ondanks het kabinet Balkenende.

Dat de oppositie moord en brand schreeuwt is ook van alle tijden. Stel je voor dat iedereen het eens was ! Een motie van wantrouwen van de VVD ? Niemand die er wakker van ligt, want er is toch geen meerderheid voor. Loos alarm dus.

Misschien is het wachten op het Links Volkfront: lekker potverteren en geld uitgeven. Iedereen rijk !

2 comments:

HSD said...

Toch waren de Algemene Beschouwingen boeiend, met een steeds meer afglijdende, niet in vorm zijnde Balkenenende, een gestreste kakelende repeterende Agnes Kant en niet te vergeten een hoofddoekjes hatende Geert W.( incl een zevende motie van wantrouwen van de PVV.)
Allesbehalve saai, maar toegegeven;
Nothing ever changes.

joop said...

Inderdaad amusant; zo moet je het misschien maar zien: als entertainment.
Maar...wordt nederland er beter van ?