Monday, September 14, 2009

Hooked on E ?

Ik moet er toch niet aan denken: alle echte boeken die vervangen worden door het E-book, dat in opmars is. De bibliotheek kan in dat geval wel de deuren sluiten en uitsluitend nog virtuele boeken leveren.

Niet dat ik de voordelen van det E-book/reader niet zie. De opslagruimte is groot, je kunt er een USB-stick in kwijt en het apparaat is licht. Dus in plaats van 10 boeken mee te slepen op je vakantie heb je aan de (geladen) reader genoeg.

Laten we hopen dat het E-bookgebeuren complementair aan het echte boek zal blijven. Net zoals er niets gaat boven een krant op de bank lezen, gaat er ook niets boven een echt boek. Met een mooie kaft, mooie letters en de geur van papier. Een boek dat verleidt.

Echt goedkoop zijn de E-books ook (nog ?) niet, voor dat geld heb je ook een papieren boek. En in het laatste geval heb je het idee dat je waar voor je geld krijgt: het is tastbaar, i.p.v.virtueel. Waarom zou je voor een E-book net zoveel moeten betalen ? De productiekosten zijn nihil, lijkt mij.

Boeken zijn een mooi bezit, rij na rij in de boekenkast. Lekkere stofnesten met een heerlijke "boekengeur". Dondert niet als je ze nooit meer leest.
Het is hetzelfde als met de overgang van lp naar cd: het is kleurloos, klein en smakeloos. Ook al is de muziekkwaliteit verbeterd; een cd is een ding. Idem het E-book.