Sunday, February 8, 2009

Walkure

Een opmerkelijk efficiente film, dat "Valkyrie" (Walkure), met o.a. Tom Cruise, Donals Sutherland en Carice van Houten. Het begint al goed: de scene met de Junker JU 52 met Hitler aan boord, waarin 2 flessen drank met explosief materiaal naar binnen gesmokkeld worden. Bedoeld om de Fuhrer om het leven te brengen. Het zou de zoveelste mislukte poging worden. Het geluid van de vliegtuigmotoren dendert de bioscoop in, levensecht. Dat is wel wat anders dan een DVD'tje thuis op de bank...

Wat volgt zijn veel heimelijke gesprekken tussen de samenzweerders (onder leiding van Claus von Stauffenberg), veel rokende soldaten en ook een ontmoeting op de Oberzalzberg met de nazi-top. Mooie scene vond ik dat, inclusief raam met wijds uitzicht en de verschrompelde Hitler.

Zoals bekend mislukte de 20 juli-aanslag. Uiteindelijk was ze onvoldoende voorbereid en daardoor tot mislukken gedoemd. Stauffenberg bleef volhouden dat Hitler door de bom gedood was, zonder dat hij het (echt) geconstanteerd had.

Uiteindelijk was de coup-poging meer een symbolische daad van verzet, dan een daadwerkelijke poging om de macht van de nazi's over te nemen.
Een poging waarvoor honderden met hun leven hebben geboet, maar het blazoen van de Wehrmacht was fur immer gepoetst. Toch nog een paar fatsoenlijke kerels in Hitler-Duitsland dus.

No comments: