Tuesday, December 9, 2008

Come on, let's go spacetruckin'

50 jaar NASA heeft de mens zelf nog maar naar 1 planeet gebracht. Nu schijnt een van de volgende doelen toch Mars te zijn. Althans, dat wil Bush. Hoe Obama er in deze financieel zware tijden over denkt zal nog moeten blijken. Als er bezuinigd moet worden is de NASA meestal het eerste slachtoffer.

Eigenlijk teleurstellend dat de mens alleen nog maar op de Maan heeft gewandeld. Het zal waarschijnlijk ook niet veel toevoegen om op Mars te gaan lopen; het gaat om het idee. Er is daar tenslotte ook ijs gevonden, een voorwaarde voor leven (water).

In 1955 dacht men nog dat we anno 2008 het halve heelal al verkend zouden hebben, maar dat valt een beetje tegen. De Spaceshuttles doen natuurlijk al jaren hun werk en dat is mooi, maar veel op de verbeelding werkt het niet (meer). De Voyager heeft ook een enorme verkenningsvlucht uitgevoerd en de nodig (gas) planeten ontdekt, dus er is wel wat bereikt.

Maar...een gasplaneet. Zitten we daar op te wachten ? Zo'n brandende en ziedende bol met een naam als X.RS 23005 ? Nee natuurlijk. De mens hoopt nog steeds op een planeet a la de Aarde: groen en bloeiend, met stromend water en niet met alleen ijs en rotsblokken. Het liefst bewoond door aliens en dieren. Des te exotischer des te beter. Nou, wie weet vinden we dat nog een keer.

Ondertussen wordt het steeds populairder om een commerciele ruimtevlucht te maken. Met Virgin kun je a raison van 30 miljoen p.p. gewichtloosheid ervaren en de Aarde van "bovenaf" bewonderen. Dat is in elk geval bereikt in 50 jaar ruimtevaart. Kunnen de miljonairs astronautje spelen. Maar eens...zullen we allemaal door de ruimte reizen met de snelheid van het licht !

No comments: